Návody - Techniky

Materiál Náročnost Technika

Brož: Srdeční záležitost

Pro romantický valentinský čas se srdíčko přímo nabízí, ale níže uvedený postup se dá využít na mnoho jiných projektů. Krásné jsou všechny barevné kombinace. Perleťové hmoty dodají vzoru hloubku.


 

text a foto: Saffron

 

http://www.fler.cz/saffron-addict

 

www.sperkove-kameny.cz


Dekorace: Ptáček levandulový

Technice wire-wrappingu jsme se věnovali už několikrát, tentokrát přichází autorka s půvabným čistým tvarem ptáčka, který je dozdoben průsvitnými korálky v různých odstínech a velikostech. Protože je malířka, přináší i pár zajímavých tipů ohledně vytváření podkladové kresby pro šperk.

Text a foto: Dana Doubravová

Z archivu časopisu Korálki č.3/2013

Náramek: Procházka po pláži

"Makramé" je slovo arabského původu a označuje třepení, třáseň nebo obrubu. Svůj původ má ve vázání třásní k okrajům tradičních koberců, k němuž se později přidalo i vytváření samostatných uzlových vzorů. Nakonec vznikaly celé drhané textilie, které sloužily pro okrasu ubrusů, oltářních rouch a církevních ornátů.

Existují důkazy, že už od 15. století bylo drhání rozšířeno ve Francii a Itálii. Postupně se dostávalo do celého světa. V 19. století bylo velice populární mezi námořníky, kteří touto technikou vytvářeli nejen dekorativní ale i funkční variace uzlů. S pronikáním techniky do námořní dopravy začal ústup makramé i z této oblasti, ale objevuje se jako umělecké řemeslo. V počátcích minulého století se začaly objevovat různé užitkové předměty, jako opasky, kabely, vodítka, stahovadla, či stínítka, drhané v tradičním provedení a stylu. Vázání uzlů přichází vždy čas od času do módy, protože to není technika zvlášť složitá, ale efektní a vděčná.

 

text, foto a schémata: Barbora Chovancová

Z archivu časopisu Korálki 4/2012


Náhrdelník: Třepotání křídel

Třepotání křídel

Přiznám se, že na barevnost tohoto čísla jsem se opravdu těšila. Tyrkysové odstíny v kombinaci s královskou modří jsou má letitá láska. A u ledňáčka je rozsvítila ještě pikantní oranžová! Připravila jsem si soupravu, která nepřichází ani s inovativními postupy, dokonce nevyužívá ani nové tvary korálků. Spíš oprašuje staré osvědčené techniky a nechává vyniknout svěží barevnost.

Obtížnost: 2

Text a foto: Petra Koubová

Náramek: Rubínový svět

Technika wirewrapping je sice jednoduchá, ale náročná na čas a trpělivost. Ovšem efekt, který vzniká použitím černého drátu, je neoddiskutovatelný. Dalo by se nazvat trojrozměrnou grafikou!

Náušnice: Sbírání šišek

Pojďme se vrátit k populárním "trnům" neboli "spike beads". Zkombinováním s pravidelným dvoudírkovým rokajlem Superduo vznikly tyto půvabné jarní náušničky.  Výrazná struktura dvoudírkových korálků a celkový tvar náušnice může připomenout poupata jarních květin nebo mladé šišky jehličnatých stromů, které jako by byly právě utrženy v probouzejícím se jarním lese.

 

Text a foto: Nela "Gianelle" Kábelová
www.gianelle.beadforum.cz

Náhrdelník: Princeznička na bále...

Tak tyhle korále z polymerové hmoty určitě nikdo nepřehlédne! Na první pohled nejsou pro milovnice decentních šperků, ale obsahují opravdu všechny barvy levandule a také lány s touto voňavou bylinkou jednoznačně připomínají...

 

 

Text a foto: Lucie Štruncová


Náramek: Twiny s listem

Pojďme se společně vrátit k radostnému objevování prvních dvoudírkových korálků, které se objevily v našem korálkovém obchodě. Oslovili jsme tehdy Darí Fejtkovou, která samozřejmě začala zkoumat zkoušet, co se z nich dá udělat. Pokud už Vám zásoby těchto korálků došly, zkuste si tento náramek vytvořit z korálků SUPERDUO. Náramek si můžete udělat libovolně široký podle toho, jak výrazné šperky jste zvyklé nosit a dozdobit ho třeba americkým zapínáním.

 

Publikováno v časopise KORÁLKI 2/2012

Autor: Darí Fejtková 

Dekorace: Temari křídla

 

Úvod

Temari je pradávně japonské umění vyšívaných míčků. Pomocí ornamentů vyšitých na temari si tak kdysi lidé přáli štěstí, bohatství, dlouholetost a zdraví. Maminky a babičky vyšívaly míčky dcerám ke sňatku, temari bylo důležitým dárkem k narození dítěte, nosily se do chrámů jako dárek bohům. Dnes je umění temari dobře známo po celém světě a zůstává krásným tvořením pro radost.

 

Obtížnost - 2

Připravila: Julija Tormyševa

Náušnice: Sněhové vločky

Letos jsme se bílých Vánoc dočkali alespoň na horách. Ale dejme zimě ještě šanci. Pojďme jí trochu naproti a pokusme se zachytit křehkou krásu sněhových vloček v těchto snadných a velmi efektních korálkových náušnicích. 

Copyright © 2007-2024 Šárka JiřičnáNastavení soukromí